EHDOLLA EUROVAALEISSA 2024
Olen ehdolla Euroopan parlamenttiin. Euroopan parlamentti päättää Euroopan unionin eli EU:n asioista.
Euroopan unioni järjestää parlamenttivaalit eli eurovaalit 9. kesäkuuta 2024.
Suomesta valitaan parlamenttiin 15 euroedustajaa. Heillä on edessään paljon töitä.
Olen ehdolla, koska Euroopan unionin pitää tehdä nyt tärkeitä päätöksiä. Tärkeitä päätöksiä pitää tehdä, vaikka maailman tilanne on vaikea ja Euroopassakin on sota.
Euroopan parlamentin pitää nyt päättää, miten päättäväisesti tartumme ilmaston kuumenemiseen ja luontokatoon.
Parlamentissa on myös päätettävä, miten vahvistamme ihmisoikeuksia ja hyvinvointia meillä ja muualla.
Edessä on lisäksi oikeusvaltion pelastaminen ja eurooppalaisten yhteiskuntien rakentaminen kestävämmiksi.
Tärkeimmät teemani näissä vaaleissa ovat ilmasto, ympäristö, ihmisoikeudet, toimivat sisämarkkinat ja osaavimmat ihmiset sekä ihmisistä huolehtiva Euroopan unioni. Kerron niistä lisää alla.
ILMASTO JA YMPÄRISTÖ
Euroopan on irtauduttava fossiilienergiasta, eli kivihiilestä, öljystä ja kaasusta.
Fossiilienergia on riippuvainen sellaisten maiden, joissa ihmisoikeudet eivät toteudu, luonnonvaroista. Näitä maita ovat esimerkiksi Venäjä ja Kiina.
Venäjän, Kiinan ja muiden maiden on helpompi vaikuttaa Eurooppaan, jos Euroopan unionin maat käyvät kauppaa luonnonvaroista niiden kanssa.
Kun siirrymme käyttämään kestäviä energialähteitä kuten tuuli- tai aurinkovoimaa, EU ei ole riippuvainen muista maista.
EU:n pitää edistää vihreää siirtymää. Vihreä siirtymä tarkoittaa siirtymistä ympäristöystävällisiin energialähteisiin ja elämäntapaan. Vihreä siirtymä tekee kaikkien eurooppalaisten arjesta kestävämpää.
Kestävien valintojen tekemisen pitää olla ihmisille helppoa. Uusia velvollisuuksia edistää kestävää elämäntapaa pitää tulla suurille yrityksille, valtioille ja kunnille, ei tavallisille ihmisille.
Ruoan ja energian hinta huolestuttavat monia. Maanviljelijöiden toimeentulo on myös tärkeä asia. EU voi auttaa näissä huolissa, mutta siihen tarvitaan tahtoa.
Luonnon tila huolestuttaa monia ihmisiä. Samalla kun vähennetään päästöjä, vahvistetaan myös luonnon monimuotoisuutta, kunnioitetaan alkuperäiskansoja ja ihmisoikeuksia ja siirrytään kiertotalouteen.
IHMISOIKEUDET JA OIKEUSVALTIO
EU on olemassa ihmisiä, ei valtioita, varten. Tavoitteena on, että jokaisella on mahdollisuus elää vapaana ja ilman pelkoa sellaista elämää kuin haluaa. Jokaisen EU-valtion pitää olla toimiva oikeusvaltio, jossa oikeuslaitos on riippumaton. Oikeusvaltio turvaa ihmisten lisäksi myös ympäristön.
EU:n tulee huolehtia siitä, että sananvapaus toteutuu kaikissa sen jäsenvaltioissa. Ihmisten täytyy saada osoittaa mieltään ja kokoontua. Tutkijoiden on voitava tehdä tieteellistä tutkimusta ilman rajoituksia. Median täytyy saada toimia vapaasti.
Yhdessä EU:n jäsenvaltioista, Unkarissa, nämä asiat eivät toteudu. Unkarissa vähemmistöjen oikeuksia rikotaan ja median toimintaa rajoitetaan. Tämä ei ole suunta, johon EU saa mennä.
Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. EU:n täytyy puolustaa ihmisoikeuksia myös muualla maailmassa. EU:n pitää vaikuttaa Israelin palestiinalaisten kansanmurhan lopettamiseksi esimerkiksi asekaupan lopettamisella Israelin kanssa.
Ukrainan tukemista Venäjän hyökkäyssodassa pitää jatkaa. Kun EU tukee Ukrainaa, se puolustaa myös omia arvojaan.
EU:n pitää puolustaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Palkkatasa-arvon ja aborttioikeuden pitää toteutua. EU:n pitää puolustaa myös vammaisten oikeuksia.
EU:sta pitää voida jatkossakin hakea turvapaikkaa. Turvapaikan hakemisen pitää kunnioittaa ihmisoikeuksia ja olla oikeudenmukaista. Rasismi on vakava yhdenvertaisuusongelma. EU:n pitää työskennellä pitkäjänteisesti rasismia vastaan.
SISÄMARKKINAT
EU on maailman suurin talousalue ja sillä on paljon vaikutusvaltaa. Tämän takia EU:n pitää tehdä yrityksille pelisäännöt eettisestä ja ympäristöystävällisestä yritystoiminnasta. Yhdet säännöt 27 eri sääntöjen sijaan auttavat yrityksiä.
Eurooppalaisen koulutuksen ja tutkimuksen on oltava maailman parasta. Koulutus ja sivistys ovat arvokkaita asioita. Siksi koulutuksen tulee olla maksutonta kaikkialla EU:ssa. Kaikilla opiskelijoilla pitää olla mahdollisuus lähteä opiskelijavaihtoon.
Euroopassa pitää olla myös mahdollisuus tehdä tieteellistä tutkimusta pitkäjänteisesti.
Ihmisillä pitää olla laillisia ja turvallisia tapoja muuttaa EU:n alueelle.
HYVINVOINTI JA TASA-ARVO
EU:n pitää vähentää EU-maissa asuvien köyhyyttä. Jokaisen pitää saada tarpeeksi rahaa tärkeimpiin tarpeisiin, esimerkiksi asumiseen ja ruokaan. Kaikille pitää tarjota hyvät peruspalvelut, kuten terveydenhoito.
Kaikki tarvitsevat asunnon. Jos isojen kaupunkien asunnot ovat liian kalliita, ihmiset eivät uskalla muuttaa isoihin kaupunkeihin, vaikka siellä olisi töitä.
Yksi EU:n lupauksista on ollut, että ihmiset voisivat liikkua ja työskennellä vapaasti eri maissa. Jos asunnot ovat liian kalliita tai asuntoja ei ole tarpeeksi, lupaus ei toteudu. Ihmiset eivät voi muuttaa muualle tekemään töitä, jos siellä ei ole tarpeeksi halpoja asuntoja.
Myös palkkatasa-arvoa pitää parantaa. EU-maissa naiset saavat keskimäärin edelleen noin 13 senttiä vähemmän palkkaa tunnissa kuin miehet. Tämä ero pitää poistaa.
EU:n työsuojelusäännöksiä pitää päivittää, jotta niissä huomioidaan nykyhetken ongelmat, kuten mielenterveyskriisi.