ilmastonmuutos ja luontokato
Ilmastonmuutos ja luontokato ovat ihmiskunnan polttavimmat ongelmat ja ne koskettavat meitä kaikkia. Suomen on huolehdittava omien päästöjensä vähentämisestä ja vain me suomalaiset voimme suojella arvokasta ja meille rakasta suomalaista luontoa. Samalla näillä toimilla on globaalia merkitystä ja ratkaisut antavat suomalaisille yrityksille kilpailuetua, koska kaikkialla maailmassa tarvitaan yhtäläisesti ratkaisuja.
Olemme nyt jo myöhässä, mutta emme vielä toivottomasti: jokaisella asteen kymmenyksellä on merkitys sille, millaisessa maailmassa elämme vielä meidän elinaikanamme. Jokaisella lajilla ja elinympäristöllä, jonka saamme elpymään, on merkitystä.
Meillä ei ole aikaa odottaa.
Koko yhteiskuntamme on muututtava – ei ainoastaan päästöttömäksi, vaan hiilinegatiiviseksi. Tällöin hiilinielut ovat niin vahvat, että hiilidioksidia poistuu ilmakehästä päästöjä enemmän. Saastuttava liikenne ja energiantuotanto on korvattava päästöttömillä ja uusiutuvilla vaihtoehdoilla. Metsien ja maaperän hiilinieluja on kasvatettava. Ilmastolakiin on kirjattu, että Suomen on oltava hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tämä ei kuitenkaan tapahdu ilman päämäärätietoisia toimia.
Vahvaa ilmastopolitiikkaa kannattaa tällä hetkellä jo elinkeinoelämäkin. Myös luontokadon torjumisen välttämättömyyteen on herätty yritysmaailmassa. Olisi suomalaisille yrityksille karhunpalvelus lähteä poukkoilemaan valitulta tieltä. Nyt jos koskaan Suomella on miljardien ja taas miljardien eurojen paikka panostaa vihreään siirtymään, joka tuo työllisyyttä ja toimeentuloa kaikkialle Suomeen.
Ilmastonmuutos ja luontokato sekä niiden torjunta ulottuvat kaikkialle, mikä muuttaa yhteiskuntaamme syvästi. Meidän on muutettava ruoan- ja energiantuotannon tavat, työ ja teollisuus sekä se, miten jaamme hyvinvointia kaikille. Moni on huolissaan siitä, että ilmastonmuutoksen ja luontokadon vastaiset toimet lisäävät kustannuksia ennestäänkin tiukkaan arkeen. Politiikan tehtävänä on varmistaa, että ilmasto- ja luontomyönteiset valinnat ovat helppoja ja edullisia. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnan kustannukset on jaettava oikeudenmukaisesti.
Luontokato on yhtä vaarallinen uhka kuin ilmastonmuutoskin ja nämä ilmiöt ovat vahvasti kytkeytyneinä toisiinsa. Suomen on mm. säädettävä luontolaki, suojeltava vanhat ja luonnontilaiset metsät ja lisättävä luonnonsuojelun rahoitusta ensi hallituskaudella ja huolehdittava, että niin uhanalaisia lajeja kuin luontotyyppejäkin suojellaan riittävällä, nykyistä vahvemmalla tavalla.