KANDIDAT I EUROPAPARLAMENTSVALET 2024

Jag ställer upp i EU-valet den 9 juni 2024. Från Finland väljs 15 ledamöter som sedan har ett stort arbete framför sig. Jag ställer upp eftersom Europeiska unionen nu står framför vägskäl i fler avseenden: hur beslutsamt vi tar itu med klimatkrisen och naturskyddet, hur stärker vi de mänskliga rättigheterna och välfärden hemma och utomlands i en tid av krig i Europa, samtidigt som EU:s utvidgning är på agendan och vi har framför oss den akuta utmaningen att rädda rättsstatsprincipen och bygga upp än mer hållbara europeiska samhällen? Mina huvudteman i detta val är klimat, miljö, mänskliga rättigheter, en fungerande inre marknad och mer kompetens och kunskap samt ett EU som bryr sig om människor. Läs mer om dem nedan.


Att stoppa klimat- och biodiversitetskriserna och bryta sig loss från fossilberoendet på ett hållbart och rättvist sätt för människor och miljö

  • Europa måste bryta sig loss från fossil energi och fossildiktatorer, stoppa den globala uppvärmningen och anpassa sig till den förödelse som klimatförändringarna redan orsakar. En ekonomi som bygger på fossila bränslen och icke-förnybara naturtillgångar är också starkt beroende av naturtillgångarna i länder som Ryssland och Kina, vilket gör Europa sårbart för utrikes-, säkerhets- och handelspolitisk påverkan. När vi övergår till användning av hållbara energikällor, såsom vind- och solkraft, stärker vi också EU:s självförsörjning och självständighet.

  • Den gröna omställningen kommer att göra vardagen mer hållbar för alla européer och det är viktigt att EU fortsätter att stödja den. Men den gröna omställningen kan inte förverkligas genom att förstöra naturen. En äkta grön omställning är en omställning som samtidigt som den minskar utsläppen också stärker den biologiska mångfalden, respekterar ursprungsbefolkningar och mänskliga rättigheter samt rör sig mot en cirkulär ekonomi. 

  • Det ska vara enkelt för individen att göra klimat- och miljömässigt hållbara val. Kostnaderna för den gröna omställningen får inte falla på enskilda individer, tvärtom är det viktigt att de nya skyldigheterna framför allt faller på stora företag och offentliga aktörer.

  • Människor oroar sig för priserna på mat och energi, jordbrukare oroar sig för sin försörjning och samtidigt delar många oron för hur naturen mår. Denna oro måste tas på allvar. EU har alla nycklar till lösningen. Allt vi behöver är politisk vilja.  

Att stärka de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen i EU, dess grannskap och globalt

  • EU finns till för människor, inte för stater. Alla måste kunna leva ett sådant liv de vill, fria och utan rädsla. En fungerande rättsstat är grunden för varje europeisk stat och ett skydd för människor, men också för miljön. Människor måste få demonstrera och mötas. Forskare måste kunna forska om ämnen som är vetenskapligt motiverade och inte dikteras uppifrån. Rättsväsendet och medierna måste vara oberoende. Det finns ett land i Europa i dag, Ungern, som trampar på kvinnors, sexuella minoriteters och könsminoriteters, romers, invandrares och flyktingars rättigheter. Liknande vindar ser man i andra länder, också i Finland. EU:s riktning måste även fortsättningsvis vara demokrati och rättsstat, inte envälde.

  • EU måste fortsätta att stödja Ukraina i Rysslands anfallskrig. Genom att stödja Ukraina försvarar Europa också sin egen samhällsmodell och sina egna värderingar i den växande konfrontationen med auktoritära regimer. Ryssland måste hållas ansvarigt för folkmord och storskalig miljöförstörelse (ekocid). 

  • Finland och EU måste göra allt som står i vår makt för att stödja ett slut på våldet och en väg mot fred och demokrati i Mellanöstern. Ett eldupphör i Gaza behövs omedelbart, vägarna för hjälporganisationer måste öppnas och civilbefolkningens lidande måste förhindras. Israel måste agera för att få ett slut på folkmordet och EU måste aktivt arbeta för att decennierna av israelisk ockupation och apartheidpolitik i hela Israel-Palestina upphör. EU måste omgående införa handelssanktioner mot Israel och kräva att medlemsstaterna fryser vapenförsäljningen för att visa att EU verkligen står på de mänskliga rättigheternas sida.

  • EU måste vara en ledande förkämpe för jämställdhet, jämlikhet och likabehandling, från lika lön till att förankra aborträtten i grundlagarna och stärka rättigheterna för personer med funktionsvariationer. Minoriteters rättigheter måste stärkas inom EU och i EU:s utvecklingssamarbete. Rasism och diskriminering ska inte ha någon plats i EU. Rasism är ett allvarligt jämlikhetsproblem och det finns behov av ett planerat, långsiktigt och övergripande antirasistiskt arbete i EU. Det ska även i fortsättningen vara möjligt att söka asyl i EU genom en rättvis asylprocess som respekterar mänskliga rättigheter.

Starka, gemensamma spelregler och mer kompetens och kunnande för den inre marknaden 

  • Som världens största ekonomi har EU en enorm tyngd när vi också kräver att våra handelspartners ska stärka sitt människorättsansvar, eller när vi styr företag mot att agera mer hållbart. Detta är ändå ingen självklarhet och det behöver framför allt våra högerpartier påminnas om gång på gång. De europeiska företagen förväntar sig att EU ska fastställa spelreglerna för ett mer etiskt affärsbeteende och för bekämpning av klimat- och miljökriserna. Det ligger också i de finländska företagens intresse att konkurrensfördelar inte ges för att förstöra miljön och strunta i de mänskliga rättigheterna. En entydig uppsättning regler i stället för 27 olika hjälper företagen.

  • Den europeiska utbildningen och forskningen ska vara den bästa i världen. Utbildning och bildning är värdefulla i sig självt, inte bara ur en ekonomisk synvinkel. Därför ska utbildning vara avgiftsfri i hela EU. Tröskeln för att åka på studerandeutbyte måste sänkas så att det inte förblir ett privilegium för enbart höginkomsttagande unga. 

  • Utbildning av hög kvalitet och även ekonomisk tillväxt är beroende av att Europa har potential för långsiktig forskning och att även grundforskning blomstrar. Kompetens, kunnighet och vår innovationsförmåga är också garantier för vårt oberoende i stormaktskampen.

  • EU åldras och vi måste göra mer för att locka människor hit och ge dem lagliga kanaler att komma via. Vi behöver utveckla bättre lagliga sätt att ta sig in i EU så att människor inte riskerar sina liv på vägen och blir offer för exempelvis människosmugglare.


Tak över huvudet och jobb åt alla - ett omtänksamt EU

  • Vi måste minska både den absoluta och den relativa fattigdomen i hela EU, bland annat genom att stärka grundinkomsten, offentliga tjänster och skyddsnät. Problemen som plattformsekonomin för med sig för arbetare måste åtgärdas.

  • Allt fler vill bo i Europas storstäder, men bostäder till rimliga priser är redan utom räckhåll för många låginkomsttagare. Om bostadsbristen växer kan det bli omöjligt att flytta för att arbeta, vilket innebär att EU:s löfte om fri rörlighet för arbetskraft inte uppfylls. Vi måste utrota hemlösheten i EU genom att öka mängden rimligt prissatta bostäder och att tillämpa principen om "bostad först".

  • Det finns också mer arbete att göra när det gäller lika lön: i genomsnitt är kvinnors timlön fortfarande 13 procent lägre än mäns i EU-länderna. Det här gapet måste slutas. 

  • Vi måste också uppdatera EU:s lagstiftning om anställningsskydd för att möta vår tids utmaningar, från psykisk ohälsa till miljökriser.

Ålands gröna parti Hållbart Initiativ stöder mig i detta EU-val.

  • Det är viktigt att Ålands röst hörs i Europaparlamentet, och det lovar jag att bidra till. Jag står för en grön politik som prioriterar människors välbefinnande inom planetens gränser. Det vet jag att många ålänningar också prioriterar.

  • Åland är helt beroende av en frisk natur och ett friskt hav. De övergripande miljö- och klimatfrågorna är därför av största vikt för Åland och Östersjön om vi ska ha ett livskraftigt samhälle också i framtiden. Det är avgörande att värna Ålands självstyrelse och internationella avtal. Särskilt under tider då högerextremismen växer och rättsstaten samt internationellt, mångsidigt samarbete är hotat.


Maria

Jag är helsingforsbo, en grön riksdagsledamot. Också en föredetta miljö- och klimatminister (2022-2023) och en inrikesminister (2019-2022), ordförande för de Gröna (2019-2023), doktor i samhällsvetenskaper (sociologi) och politices magister (socialpolitik). Jag var vice ordförande för de Gröna 2015-2019 och ordförande för Gröna ungas och studerandes förbund 2013-2014. Jag är även medlem i stadsfullmäktige i Helsingfors, motionentusiast och samlare av retrospel. Jag har en ung dotter och make.

ta kontakt

Riksdagsledamot Maria Ohisalo

e-post: maria.ohisalo(at)riksdagen.fi

Politisk medarbetare Kukka Louhimies

e-post: kukka.louhimies(at)riksdagen.fi

telefon: +358 50 478 7900


Kampanjchef i EU-valet Milja Henttonen

e-post: milja.henttonen(at)vihreat.fi