Vihreiden Ohisalo ja Forsgren: Hallitus haluaa kitkeä jengirikollisuutta, mutta pahentaa samalla sen juurisyitä
Vihreiden kansanedustajat Maria Ohisalo ja Bella Forsgren kritisoivat hallituksen toimintaa nuoriso- ja jengirikollisuuden kitkemiseksi ristiriitaiseksi suhteessa hallituksen muuhun politiikkaan. Toimenpideohjelman tavoitteet ja hallituksen eriarvoisuutta lisäävä ja erityisesti nuoriin kohdistuva leikkauspolitiikka ovat Ohisalon ja Forsgrenin mukaan räikeässä ristiriidassa.
Pääministeri Petteri Orpon hallitus teki tänään periaatepäätöksen poikkihallinnollisesta toimenpideohjelmasta, jolla ehkäistään ja torjutaan nuoriso- ja jengirikollisuutta. Kansanedustaja Maria Ohisalon (vihr) mukaan ohjelman tavoitteet jäävät saavuttamatta, kun hallituksen muu politiikka uhkaa pikemminkin pahentaa nuoriso- ja jengirikollisuutta heikentämällä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia.
Oikeusministeri Leena Meren mukaan ohjelman toimenpiteillä tuetaan lapsia, nuoria ja perheitä jo varhaisessa vaiheessa. Valtaosa nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisemisen ja torjumisen toimenpideohjelmasta on tarkoitus toteuttaa virkatyönä ilman resurssien kohdentamista toimiin.
– Ennaltaehkäisy on keskeinen keino nuoriso- ja jengirikollisuuden torjunnassa, ja haluaisin nähdä hallituksen panostavan siihen aidosti. Sen sijaan hallituksen jo tekemät leikkaukset muun muassa sosiaaliturvasta lisäävät lapsiköyhyyttä ja perheiden ahdinkoa, ja lähes 17 000 lapsen on arvioitu putoavan köyhyyteen hallituksen toimien seurauksena, Ohisalo tylyttää.
Tänään eduskunnan täysistunnossa käsiteltävät maahanmuuttolait vaikuttavat kansanedustaja Bella Forsgrenin mukaan osin jopa negatiivisesti lapsen etuun.
– On ristiriitaista, että ensin ollaan huolissaan lasten syrjäytymisestä ja sen mukanaan tuomista sosiaalisista ongelmista, kuten nuorisorikollisuudesta, mutta samaan aikaan esimerkiksi kansalaisuuden saavuttamista halutaan vaikeuttaa juuri haavoittuvassa asemassa olevien lasten osalta ja vastaanottorahaa pienentää, mikä ajaa lapsiperheitä syvemmälle köyhyyteen, Forsgren toteaa.
– Ohjelmassaan hallitus haluaa päättäväisesti torjua rinnakkaisyhteiskuntien syntymisen, mutta nyt ristiriitaisesti tekee sellaisia lakiesityksiä, joilla lisätään nuorten kuulumattomuutta yhteiskuntaan ja heikennetään mahdollisuutta toimia yhteiskunnan jäsenenä, Ohisalo jatkaa.
Valtioneuvoston sisäisen turvallisuuden selonteko vuodelta 2021 osoittaa Ohisalon mukaan, että syrjäytyminen, sosiaalinen pahoinvointi ja moniongelmaisuus ovat edelleen Suomen sisäisen turvallisuuden suurimpia uhkia.
– Pahimmassa tapauksessa hallituksen syrjivä ja kurjistava politiikka vain lisää nuoriso- ja jengirikollisuutta, Forsgren päättää.
Lisätiedot:
Maria Ohisalo, kansanedustaja
maria.ohisalo@eduskunta.fi